Pagina's

Zoeken in deze blog

donderdag 21 februari 2013

Concurrentie: Wat te denken van de PS4

Sony Computer Entertainment heeft gisternacht in New York de toekomst van PlayStation onthuld. De naam, PS4, is niet het meest opvallende aan het nieuwe apparaat, dat we nog niet gezien hebben...


Ik ben een gamer en natuurlijk word je dan enthousiast van de onthulling van een nieuwe console, ook al wordt dit niet gedaan door Reggie of Iwata. Vandaar dat ik gisternacht een (haperende) stream had opgezocht en op die manier live meekeek met wat Sony aankondigde.

Systeem
Na een inleiding van ongeveer 25 minuten viel dan eindelijk het verlossende woord: het nieuwe Sony systeem gaat PlayStation 4 heten. Sony heeft er bewust voor gekozen om niks te tonen van de console zelf, want het is immers maar "een kastje". Nee, Sony vindt de controller veel belangrijker. Het systeem zelf is krachtig en kent een PC architecture en maarliefst 8 gigabyte ram geheugen.


Controller
De controller, die Dualshock 4 wordt genoemd, is naar mijn mening niet veel veranderd ten opzichte van de huidige Dualshock. Nieuwe toevoegingen zijn een touchpad, zoals op de Vita, en een "share" knop, waarmee je live kunt streamen of video's uploaden en zo je vrienden laten zien hoe goed je wel niet bent.



De PlayStation Vita krijgt trouwens een belangrijke bijrol in de manier van spelen op de PS4. Net als bij de Wii U is remote play mogelijk. Zo kun je dus doorspelen terwijl iemand anders de tv gebruikt. Of de Vita ook andere functies krijgt, is vooralsnog niet bekend.

Games
Qua games wist er eentje echt indruk op me te maken. Het was onze Hollandse glorie Guerilla Games dat een nieuwe Killzone aankondigde. De demo werd live on stage gespeeld en was verreweg het indrukwekkendste wat ik gezien heb, al zag Watchdogs (dat ook op de Wii U verschijnt) er zowel grafisch als gameplaytechnies ook mooi uit.

Killzone: Shadow Fall maakte de meeste indruk



Streamen
Sony nam onlangs streamingdienst Gaikai over en maakt daar nu gebruik van in de PlayStation 4. Zo is het mogelijk om games te streamen, dus dan hoef je ze niet eerst te downloaden. En omdat het systeem je leert kennen, worden bepaalde titels op een gegeven moment al voor je gedownload en hoef je alleen nog maar te betalen. Sony wil het PlayStation Network dus iets persoonlijker maken.



Minpuntjes
Al met al heeft de totale games line-up die getoond werd niet heel veel indruk op me weten te maken. Daarnaast is de innovatie qua gameplay minder groot dan bij Nintendo. Het krachtverschil is merkbaar, maar niet zo groot als bij de overgang van de PS2 naar de PS3. Daarnaast is het nog even afwachten of mensen wel zitten te wachten op alle sociale mogelijkheden, want als ik iets irritant vind, dan is het wel een notificatie op Facebook van Hansje die drie konijnen heeft gevangen in Farm Hunter 3. Ook leek het alsof er een grote klapper miste aan het einde, maar wie weet wat Sony in petto heeft voor de E3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten